Lygte med foto

Her er lygten, der vil lyse op ved næste slægtstræf eller familiefest.

Måske har du fotos af dine forfædre og -mødre, som du gerne vil bruge på en ny måde? Ellers kan du måske finde billeder af steder, hvor de boede eller har forbindelse til på nettet. Fx på kbhbilleder.dk finder du en masse, som du kan printe og bruge. Når du kigger efter materialer på websiten, så led efter dem, der har licensen "Public Domain". Så behøver du ikke at være nervøs for, om der er ophavsret på de billeder, du finder. Når der står "Public Domain" er ophavsretten udløbet, og du kan frit bruge billedet.

Til lygten har vi brugt

1) En rulle bred, klar tape

2) Et print af et motiv

3) Et glas, fx et gammelt syltetøjsglas

 

Sådan gør du:

Print dét motiv du skal bruge på en laserprinter. Inkjet fungerer ikke lige så godt. Hvis du ikke har en laserprinter, har vi én i STORM20, som du kan komme og låne. Det bedste er, hvis motivet er en smule mindre end både bredden og længden på tapen.

Klip et stykke tape af rullen og klister det ovenpå motivet.

Læg tapestrimlen med motivet i en skål lunkent vand, sådan at papiret bliver blødt og opløses.

Når papiret er helt blødt, nulres det forsigtigt af, sådan at kun billedprintet er tilbage på tapestrimlen. Pas på ikke at nulre for hårdt, sådan at motivet gnides af.

Den del af tapen, som ikke har været i berøring med motivet genvinder klistreevnen, når papiret er nulret af og tapen atter er tør.

Når tapen er tør og den klare del klistret igen, sættes den på fx dét glas du skal bruge som lygte.

 

Andre muligheder

Teknikken kan bruges til meget andet end lygter. Hvis du vil forære et glas hjemmelavet syltetøj efter "mormors opskrift" er det oplagt med et billede af mormor på glasset. Eller hvad med dekoration til bryllup eller konfirmation? Måske små vaser med fotos af slægtens andre brudepar og konfirmander? Der er masser af muligheder.