Scanning af fotos og dokumenter

I STORM20´s digitaliseringsværksted kan du scanne papirfotos og dokumenter.

Det er gratis for dig at komme i STORM20 og scanne dine gamle fotografier, dokumenter, etc. Det eneste det kræver er, at du bestiller tid til en oplæring, og er indstillet på selv at arbejde med opgaven. Der er frivillige superbrugere som er klar til at hjælpe dig. Inden du går i gang, skal du deltage i oplæring hos én af digitaliseringsværkstedets superbrugere.

Dét kan du scanne
Papirfotografier
Dokumenter (breve, tegninger m.m.)

NB: Dét materiale, du vil scanne, må ikke være større end A4 format (21 x 29,7 cm).

Så lang tid skal du beregne
Det er ikke sikkert, at du på én aftale vil kunne nå at scanne alt dét, du gerne vil. Processen tager tid og du skal regne med at kunne nå ca. 8 – 15 fotos i løbet af en time, afhængig af motiver, opløsning og evt. efterbehandling.

Inden du kommer
Sørg for at dine materialer er rene og i god stand. Er de støvede, så børst dem forsigtigt rene med en blød børste eller tør med en blød klud. Sørg for at fjerne clips, knappenåle eller lignende. Er der kommet klister, tape eller lignende på billeder eller papir, kan du prøve forsigtigt at fjerne det med et limviskelæder. Men vær varsom, så motiv eller tekst ikke tager skade.

Sådan gør du
Skriv dig op til oplæring via dette Google-dokument. Du vil blive kontaktet af én af superbrugerne, når der er en tid. 

Når du kommer i STORM20 og er oplært, skal du selv scanne dine gamle fotos og dokumenter. Men der er en frivillig superbruger, som sidder klar til at hjælpe dig. 

Billedbehandling
I STORM20 har vi to gratis billedbehandlingsprogrammer, som du frit kan bruge.

IrfanView som er gratis til ikke-kommerciel brug. Det er hurtigt at bruge til basisopgaver med beskæring, rotering, thumbnails, men har også avancerede muligheder. 
Du kan læse mere om programmet og hente det til din egen pc på https://www.irfanview.com/
 
PhotoFiltre, som findes i en gratisversion. Programmet har mange muligheder og minder lidt om Photoshop.
Du kan læse mere om programmet og hente det til din egen pc på http://www.photofiltre.com

Du er velkommen til at bruge de to programmer i STORM20, men vi anbefaler, at du downloader dem og efterbehandler dine scan derhjemme, så du udnytter tiden ved digitaliseringsudstyret i STORM20 optimalt. Vi kan ikke påtage os at hjælpe og vejlede i brug af programmerne.

Sådan får du materialet med hjem
Hvis du medbringer en ekstern harddisk eller en USB-nøgle kan du kopiere billederne over på den. Du kan også købe en USB-nøgle i cafeen. 

Desuden er der gratis filtjenester, som f.eks. https://dk.filemail.com/, hvor du kan uploade billederne, og få sendt linket til din egen mailkonto. 

NB: Husk, at du ikke må scanne materiale, som du ikke har ophavsret til, eller hvor ophavsretsindehaveren ikke har givet tilladelse.