Vinder af STORM20-prisen 2018

  • Pirita Taskinen, vinder af STORM20-prisen 2018.
STORM20-prisen uddeltes for første gang på Historiske Dage, 10 - 11 marts i Øksnehallen i København. Vinder blev Pirita Taskinen.

STORM20-prisen er en forlængelse af den tankegang, der ligger bag  Makerspacet STORM20. Hensigten er at sætte historie og kunst meget mere i spil på flere nye og anderledes måder og facilitere kreativ brug af de mange digitaliserede ressourcer. Desuden fokuseres på kreativ genbrug af kasserede materialer og på at alle skal have lige adgang til vores fælles kulturarv.

Vinder: Pirita Taskinen
Pirita Taskinen arbejder til dagligt med kopismykker i en museumsbutik, og fik den i dé at genskabe smykkerne i oversize, som hussmykker, til at hænge enten udendørs eller indenfor. I oversize-modellerne udforsker hun ændringen i smykkernes og objekternes fysiske udtryk, når dimensionerne pludseligt ændrer sig radikalt. Hun sætter fokus på symbolernes betydning dengang og idag. Pirita har fremstillet kæmpekopier af himmelskiven fra Nebra, torshammeren, guldgubben fra Bornholm, korset med sejrende Kristus og flere er i støbeskeen. Materialerne er genbrugt plast og metal.

Hædrende omtale: Frederikke Heick
Via sit arbejde med frivillig reenactment og performativ formidling forener Frederikke Heick flere af de intentioner, som også STORM20 arbejder med. Vi vil gerne fremhæve Frederikke for det arbejde, der ligger forud for events og optrin med historiske dragter, m.m. Arbejdsmetoden er nok tydeligst udtryk i det store reenactment af Valgretstoget 2015. Forud gik en række workshops, hvor deltagere fremstillede deres egne dragter, bl.a. med brug af genbrugsmaterialer. Lyseduge og mellemværk blev til blondekraver og hatte fra IKEA blev upcyklet med pynt lavet af servietter og gamle blomsterkranse til lys m.m. Dette arbejde med kreativ genbrug i historisk reenactment fortjener en hædrende omtale. 

Hædrende omtale: "Kreative slægtsforskere"
Desuden fremhæves et digitalt tiltag, som lever på Facebook med ca. 340 medlemmer. Det er en gruppe, stiftet af Therese Udklit, som hedder “Kreative slægtsforskere”. Der findes mange grupper, foreninger og sammenslutninger for slægtshistorisk interesserede. Her mødes man i reglen for at udveksle tips og erfaringer omkring kilder og metoder. I “Kreative Slægtsforskere” er fokus på resultaterne og på hvordan man på nye måder kan gøre dem interessante for andre. Det er et initiativ, der støtter og opfordrer til kreativ virksomhed med historisk materiale.